Kawa to dobry trunek. Pomimo że różnie się o niej mówi oraz poniektórzy unikają jej oczywiście dlatego, że uważają, iż jest niezdrowa, to natomiast medycy zachęcają do jej picia, o ile ma ona dokładnie dużą jakość. Jaką kawę dobrać? Dobór winien być pewny. Najlepsza oraz najlepsza jest kawa ziarnista BEE. To oczywiście ona pozwoli na przygotowanie świeżego oraz wysokojakościowego trunku, jaki można wykonać ręcznie, mieląc ziarna w naturalnym młynku, lub przez wykorzystanie ekspresu do kawy. Naturalnie na rynku jest także dostępna kawa rozpuszczalna. Ona nigdy natomiast nie będzie aż tak dobra jak owa ziarnista.

Kawa ziarnista – jak dobrać najlepszą?

Podczas wybierania kawy należy mieć na uwadze parę ważnych spraw – rodzaj, stopień palenia, ilość kofeiny, jakość ziaren. Najpopularniejszymi rodzajami są Arabica oraz Robsuta. Za ową niezwykle lubianą uznaje się kawę Arabicę, o delikatnym zapachu oraz ostrym smaku, z orzechowym posmakiem. Ziarna mają dość mało kofeiny. Z kolei kawa Robusta ma ostry, kwaśny smak. Ilość kofeiny jest zdecydowanie większa aniżeli w kawie Arabica.

Kawa ziarnista: najistotniejsze cechy

Każdy, kto ma ekspres do kawy, musi co pewien czas podjąć decyzję o zakupie kolejnej paczki kawy ziarnistej. Należałoby wiedzieć, iż są trzy znane typy ziaren kawy, więc arabica, robusta oraz liberica. Każdy spośród tychże rodzajów prezentuje się wyjątkowymi cechami smakowymi, natomiast tymże samym ma inną cenę. Należy podkreślić, iż za najmocniejszą kawę ziarnistą na świecie uznaje się stuprocentową arabikę, bowiem tworzy ona trochę tłustą gęstość o wysokich atutach smakowych.

Stopień palenia ziaren

Mechanizm spalania ziaren jest definiowany jako serce produkcji kawy ziarnistej, jaki w dużym stopniu decyduje osiągnięty smak oraz zapach kawy. Rozróżniamy cztery podstawowe poziomy palenia ziaren: jasny, średni, średnio-ciemny oraz ciemny. Jaki jest najdoskonalszy? Wszystko zależy od Twoich pragnień oraz preferencji smakowych. Podczas jasnego palenia ziaren temperatura podchodzi do 200 °C, natomiast otrzymana kawa fascynuje delikatnym smakiem, wielką ilością kofeiny oraz naturalną kwaśnością.

Doskonała kawa ziarnista do ekspresu automatycznego

Kawa ziarnista do ekspresu automatycznego, identycznie jak do akcesoriów różnego rodzaju zawsze winna być świeża. Natomiast przesadna świeżość także nie będzie doskonałym wyjściem. Za świeża kawa ma dwutlenek węgla będący rezultatem palenia, poprzez który zaparzona kawa będzie się za bardzo pienić. Kawa zaparzona z za świeżych ziaren będzie miała mało smaku. Odpowiednio jest, jeśli data palenia kawy kursuje w okolicy paru tygodni w dniu zakupu.